Les empreses insolvents poden no presentar concurs fins al 31 de desembre

Les empreses en insolvència segueixen sense tenir l’obligació de presentar concurs de creditors. Tampoc els seus creditors el poden sol·licitar. El termini finalitza a finals d’any.

Si vostè es troba en situació de dificultat econòmica, li aconsellem que no deixi el seu expedient d’insolvència per a més endavant, ja que com més aviat ho afronti, majors són les probabilitats de salvar l’empresa. Tal com diem, el que agreugi la insolvència no quedarà exonerat de responsabilitat en un futur concurs, tot i que ara no tingui per què presentar-lo.

Tots els experts coincideixen que a Espanya manca cultura concursal i se sol veure el concurs de creditors com un fracàs empresarial. No obstant això, convé saber que el dret de la insolvència no és només el concurs: també ho és la negociació extrajudicial, els pactes amb els creditors, la reestructuració empresarial, etc. En definitiva, el dret concursal també és ajudar les empreses a evitar el concurs. Fins i tot ajudar a les empreses a replantejar el seu model de negoci.

Per detectar si la seva empresa està en dificultats, és important que analitzi si arribat final de mes, vostè pot atendre tots els rebuts i pagaments amb soltesa, podent a més estalviar part dels ingressos per als imprevistos empresarials. Si aquesta no és la seva situació, ha d’acudir a un expert perquè li realitzi un diagnòstic jurídic i econòmic.

Un dels problemes que solen tenir les empreses són les cotitzacions a la Seguretat Social, nòmines, a més d’autoliquidacions de l’Agència Tributària (especialment IVA i retencions IRPF).

És probable que per aconseguir cert oxigen sigui necessari prendre mesures col·lectives a nivell laboral, modificar la massa salarial o potser vendre immobilitzat que no sigui tan necessari. Això també l’ajudarà a aconseguir la confiança dels seus creditors, especialment de proveïdors i bancs.

D’altra banda, també cal saber que la moratòria concursal ha permès que moltes empreses “zombis” segueixin en el tràfic jurídic. Això pot afectar la seva empresa a l’hora de contractar: ​​imagini que contracta amb un client final que és una empresa insolvent, i finalment aquesta no paga.

Per afrontar aquestes situacions també és fonamental comptar amb el diagnòstic i suport d’un especialista en insolvència i en drets de crèdit. A la fi i al el cap, només un expert li pot arribar a indicar si l’empresa amb la que contractarà és “zombi” o presenta indicis d’insolvència.

Convé fer els deures abans de 31 de desembre de 2021?

Per descomptat, la moratòria s’ha ampliat però molt difícilment tornarà a ampliar-se. A 31 de desembre de 2021 les empreses hauran de tenir una situació de solvència o solidesa o es veuran abocades a el concurs. El jutjat d’avaluar el comportament dels administradors d’aquestes empreses en els dos anys anteriors, incloent el temps de la pandèmia.

Per tant, recordi com a empresari que és molt rellevant que prengui decisions cauteloses, i sobretot aquelles que no agreugen la insolvència. Si no, podria comportar responsabilitat amb el seu propi patrimoni.

Finalment, he de recomanar-li que, si la seva empresa no té activitat ni xifra de negoci, és a dir no està facturant, el millor és presentar concurs express per poder oblidar-se de l’assumpte i encarar nous reptes vitals.

En tot cas, li comminem a que prengui decisions valentes com més aviat i no comenci a pensar en el seu expedient d’insolvència al 31 de desembre de 2021, ja que en cas contrari, potser sigui massa tard.

Es poden posar en contacte connosotros per a qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir al respecte.