Els autònoms hauran de relacionar-se amb l’administració només electrònicament

A partir del dia 1 d’octubre els treballadors autònoms han de realitzar els seus tràmits per via electrònica, inclosa la recepció i signatura de notificacions. Els autònoms amb treballadors al seu càrrec hauran de fer-ho al sistema RED.

Li recordem que a partir l’1 d’octubre entra en vigor l’obligatorietat dels treballadors per compte propi o autònoms per incorporar-se al Sistema RED (Remissió Electrònica de Dades). No obstant això, per complir amb aquesta obligació el treballador pot optar per acollir-se a aquest Sistema i gestionar els seus tràmits a través d’un autoritzat Xarxa o directament fer ús dels serveis electrònics disponibles a la seu electrònica de la Seguretat Social (SEDESS).

Un cop incorporats, els autònoms podran fer tots els tràmits via telemàtica, com canviar l’activitat, variació de règim, canvi de base de cotització o un canvi de companyia asseguradora, entre d’altres. Així mateix, serà aquest el canal pel qual rebi totes les notificacions oficials.

A qui afecta?

Els col·lectius afectats pel que disposa l’Ordre Ministerial són:

• Els treballadors autònoms per compte propi o autònoma.
• Els treballadors del Sistema Especial de Treballadors Agraris (SETA).
• Els treballadors del grup I del Règim Especial de Treballadors del Mar.

Autònoms sense treballadors

Els únics autònoms obligats a donar-se d’alta al sistema RED són aquells que tenen treballadors al seu càrrec o tenen intenció de contractar més endavant. Si no és aquest el cas, n’hi ha prou amb donar-te d’alta al servei de les notificacions telemàtiques de la Seguretat Social. Aquesta és, en principi, l’única obligació que afecta tots els autònoms i que hauran d’haver complimentat abans de l’1 d’octubre.

On gestionar els tràmits amb la Tresoreria General de la Seguretat Social?

La Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) disposa de dos canals electrònics a través dels quals el treballador autònom podrà realitzar les seves gestions:

• El Sistema RED (Remissió Electrònica de Dades). A través d’aquest sistema, l’autoritzat RED actuarà en representació del treballador autònom. A la seu electrònica de la Seguretat Social (SEDESS) es troben ubicats els serveis que permeten la gestió de l’assignació o designació del número d’afiliació (NAF) del treballador autònom a un autoritzat RED.

• La seu electrònica de la Seguretat Social (SEDESS). El treballador autònom pot realitzar directament els seus tràmits amb la TGSS a través de diversos serveis electrònics disponibles a la SEDESS. Alguns serveis permeten també la presentació de sol·licituds per Registre Electrònic (RE).

Si gestiones en seu electrònica has de disposar d’un sistema d’identificació que garanteixi i asseguri la teva identitat per accedir als serveis. Quant als sistemes d’identificació que admet la Seguretat Social són: Certificat digital, DNIe o Cl @ veu.

El autònom obligat a acollir-se al Sistema RED també ha d’estar degudament autoritzat per la TGSS i, per accedir a aquest servei “és imprescindible disposar d’un certificat electrònic vàlid que garanteixi la seguretat i confidencialitat de totes les actuacions”.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *