Ajudes al lloguer, compra i rehabilitació d’habitatges

El Govern ha aprobat el Plan Estatal de Vivienda 2018-2021, que preveu concedir 557.000 ajudes per al lloguer, compra o rehabilitació d’habitatges. Al maig o juny ja podrien gestionar-se les sol·licituds, que tindran caràcter retroactiu a 1 de gener.

Foment del lloguer

Facilitar l’accés a l’habitatge en règim de lloguer és una de les línies estratègiques del Pla, que inclou ajudes del 40% de la renda -el 50% en el cas dels menors de 35 anys i els majors de 65-, fins a un màxim de 900 euros al mes. El un principi el límit es va posar en 600 euros, però s’ha incrementat davant la petició d’algunes comunitats pel preu del lloguer en determinades ciutats, com Madrid o Barcelona.

Per accedir a l’ajut, els ingressos màxims de la unitat familiar han d’estar per sota de tres cops el Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples (IPREM), que en aquests moments se situa en 537,84 euros al mes. El llindar és més alt per a les famílies nombroses i les persones amb discapacitat.

El Pla també busca fomentar la promoció d’habitatges de lloguer, i se subvencionaran promocions de titularitat privada perquè aquestes estiguin destinats al lloguer durant un mínim de 25 anys.

Desnonaments i rehabilitació

Un altre eix del Pla el constitueix l’atenció dels que estan travessant un procés de desnonament del seu habitatge habitual. El Pla ha de posar a disposició d’aquestes persones habitatges de les entitats financeres, de particulars o de parcs públics, per una renda màxima de 400 euros al mes i un termini de tres anys. L’import de l’ajuda pot ser de fins al 100% del preu del lloguer.

Es concediran ajuts de rehabilitació per a edificis d’habitatges unifamiliars i també de forma individualitzada a un habitatge que formi part d’un edifici. A més, es destinaran de manera preferent a habitatges anteriors a l’any 1996 -en l’últim pla era 1981-, la qual cosa augmenta en un terç el nombre de possibles beneficiaris. Els ajuts s’incrementen amb caràcter general del 35% al 40% de la inversió, percentatge que s’eleva fins al 75% en el cas de persones amb discapacitat i més de 65 anys.

Ajudes a la compra

Les ajudes a la compra de l’habitatge habitual i permanent només estan disponibles per als joves menors de 35 anys d’entorns rurals. Es tractarà d’una subvenció del 20%, amb un límit de 10.800 euros per a l’adquisició, sempre que no tingui un immoble propietat, i que l’habitatge estigui ubicat en municipis de menys de 5.000 habitants i que el seu preu no superi els 100.000 euros.

Terminis

Com estava previst, els ajuts tindran caràcter retroactiu des de l’1 de gener i el Pla ha de ser subscrit per totes les administracions en dos-tres mesos, de manera que tot apunta que es podran demanar ajuts a partir de juny.

Si té qualsevol dubte pot posar-se en contacte amb nosaltres.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *